Π

 

kratirasb1.jpg (50024 bytes)ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ένας πολιτιστικός περίπατος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μπορείτε να τον ολοκληρώσετε μέσα σ' ένα πρωϊνό, χωρίς μάλιστα να χρειάζεσθε μεταφορικό μέσο.

Με αφετηρία το σήμα κατατεθέν της πόλης της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο, και διασχίζοντας το πάρκο ΧΑΝΘ, θα συναντήσετε τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης.

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Επί της Λεωφόρου Στρατού, εγκαινιάσθηκε το 1962. Έργο του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, πρόσφατα ανακατασκευάσθηκε με βάση όλες τις σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές, αλλά κράτησε το εξωτερικό κέλυφός του. Φιλοξενεί ενδιαφέροντα ευρήματα, κυρίως από την περιοχή της Θεσσαλονίκης και των γειτονικών νομών, παρουσιάζοντας τον πολιτισμό της Μακεδονίας από τους Προϊστορικούς Χρόνους έως την Ύστερη Αρχαιότητα, μέσα από τις εκθέσεις: "Προϊστορική Μακεδονία", "Προς την Γένεση των Πόλεων", "Η Μακεδονία από τον 7ο αι. π. Χ. έως την Ύστερη Αρχαιότητα", "Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις", "Ο Χρυσός των Μακεδόνων".

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Επί της Λεωφόρου Στρατού επίσης, έργο του αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου, θεμελιώθηκε το 1989 και εγκαινιάσθηκε τον Σεπτέμβριο του 1994. Πρόκειται για έναν επιστημονικό οργανισμό, με ευρύτερο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που έχει ως σκοπό τη συγκέντρωση, προστασία, μελέτη και προβολή έργων και αντικειμένων της παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής, μεσαιωνικής εν γένει και μεταβυζαντινής περιόδου, που προέρχονται κυρίως από το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας. Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου αναπτύσσεται σε 11 αίθουσες μέσα από τις ενότητες: "Ο Παλαιοχριστιανικός Ναός", "Παλαιοχριστιανική Πόλη και Κατοικία", "Από τα Ηλύσια Πεδία στο Χριστιανικό Παράδεισο", "Από την Εικονομαχία στην Λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών", "Οι Δυναστείες των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων", "Το Βυζαντινό Κάστρο", "Το Λυκόφως του Βυζαντίου 1204 - 1453". Επιπλέον εκτίθενται δυο ιδιωτικές συλλογές που έχουν δωριθεί στο Μουσείο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΩΝ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ & ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ. Ιδρύθηκε το 1977 και στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κτίριο της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης, όπου φιλοξενούνται διακόσια και πλέον αντίγραφα μουσικών οργάνων, τα οποία χρονολογούνται από το 2800 π. Χ. έως και τις αρχές του 20ου αιώνα, αποδεικνύοντας την μακραίωνη παράδοση των Ελλήνων στην Υψηλή Τέχνη της Μουσικής και φέρνοντας στην μνήμη τον μύθο του Ορφέα.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ του ΕΒΡΑΪΣΜΟΥ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Στεγάζεται στην αγορά Μοδιάνο. Φιλοξενεί φωτογραφίες - μαρτυρίες - της Ιστορία της Θεσσαλονίκης και της κοινωνικής δράσης των Εβραίων σ' αυτήν, αλλά και από το Ολοκαύτωμα.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.  Είναι ο ιστορικός ναός, η μεγάλη εκκλησία των παλιών Θεσσαλονικέων. Είναι απαραίτητο να την επισκεφθείτε για να θαυμάσετε τα υπέροχα ψηφιδωτά το 9ου αιώνα, όπως την παράσταση της Αναλήψεως στον τρούλο και τις τοιχογραφίες των αρχών του 11ου αιώνα, που απεικονίζουν μοναχούς και τοπικούς αγίους. 

ΠΑΡΚΟ ΧΑΝΘ. Είναι το Πάρκο της Πόλης και συγκεντρώνει αρκετά γλυπτά σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.

 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ για την ΙΣΤΟΡΙΑ και την ΤΕΧΝΗ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Στεγάζεται στον Λευκό Πύργο - το σήμα κατατεθέν της πόλης - ο οποίος κτισμένος επί Βενετοκρατίας, περί το 1425, προς αντικατάσταση ενός παλαιότερου βυζαντινού πύργου, και ανακαινισμένος επί Τουρκοκρατίας, στα τέλη του 15ου αιώνα, πιθανώς, δεσπόζει στην παραλία με ύψος 33,90 μ. και διάμετρο 22,70 μ.. Αποτελούσε το νοτιοανατολικό πύργο της οχύρωσης της πόλης και σύμφωνα με περιγραφές περιηγητών, το θαλάσσιο τμήμα του, που κατεδαφίστηκε το 1867, είχε τρεις πύργους, από τους οποίους ο ανατολικός ήταν ο Λευκός Πύργος. Μέχρι τον 20ο αιώνα περιβαλλόταν από χαμηλό οκταγωνικό περίβολο, τμήμα του οποίου ήρθε στο φως, προσφάτως. Στην μακρά ιστορία του έχει αλλάξει πολλές φορές ονόματα και χρήσεις. Οι Τούρκοι τον χρησιμοποιούσαν ως φυλακή και τόπο εκτελέσεων γενιτσάρων. Τον 18ο αιώνα αναφέρεται ως "Φρούριο της Καλαμαριάς", ενώ τον 19ο αιώνα ως "Πύργος των Γενιτσάρων" και "Πύργος του Αίματος" (η όψη του βαφόταν με αίμα από τις συχνές εκτελέσεις των φυλακισμένων), μέχρι που το 1890 ένας κατάδικος για να απελευθερωθεί τον άσπρισε με ασβέστη, και από τότε έλαβε την ονομασία που φέρει έως σήμερα "Λευκός Πύργος". Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1912, από τον Ελληνικό Στρατό, το μνημείο περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο. Κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στέγαζε το κέντρο διαβιβάσεων των Συμμάχων, καθώς και - το 1916 - για την φύλαξη αρχαιοτήτων που προέρχονταν από τις δραστηριότητες των βρετανικών δυνάμεων, και για την αεράμυνα της πόλης. Αργότερα ο Λευκός Πύργος χρησιμοποιήθηκε και ως Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ οι τελευταίοι που στεγάσθηκαν σε αυτόν πριν την αναστήλωσή του και μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο, από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το 1983 - 1985, ήταν οι Ναυτοπρόσκοποι. Το Μουσείο στεγάζει εποπτικό υλικό, μέσα από το οποίο παρουσιάζεται η Ιστορία της Θεσσαλονίκης από την Πρώιμη Βυζαντινή Περίοδο (300 μ.Χ.), έως την Άλωσή της από τους Οθωμανούς Τούρκους (1430 μ.Χ.).

ΘΕΑΤΡΟ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ. Φιλοξενεί παραστάσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΚΤΙΡΙΑ της ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Θα τα συναντήσετε καθώς ανεβαίνετε τη Βενιζέλου και θα αποσπάσουν σίγουρα τον θαυμασμό σας. Είναι τα απομεινάρια μιας εποχής που χαρακτηριζόταν από αρχιτεκτονική έμπνευση και υπέροχη αισθητική.

ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ. Το κέντρο της δημόσιας ζωής της πόλης επί Ρωμαϊκών Χρόνων, περικλείεται από τις σημερινές οδούς Ολύμπου και Φιλίππου. Εκεί ήταν ο οικονομικός, εμπορικός, αλλά και ψυχαγωγικός πυρήνας της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα συγκρότημα σε σχήμα "Π", που έχει τρεις πτέρυγες, με κίονες κορινθιακού και ιωνικού ρυθμού. Στη νότια πλευρά της αγοράς κατασκευάσθηκε διπλή υπόγεια θολοσκεπής στοά (cryptoporticus). Ο ελεύθερος χώρος της ήταν επιστρωμένος με ορθογώνιες μαρμάρινες πλάκες και από την βόρεια πλευρά του περνούσε ένας από τους βασικότερους δρόμους της πόλης, "η μέση οδός". Από τις στοές που πλαισίωναν το χώρο αυτό έχουν αποκαλυφθεί η νότια και η ανατολική στοά, η οποία διαθέτει ψηφιδωτό δάπεδο. Πίσω από την ανατολική πτέρυγα διασώζεται το Νομισματοκοπείο, το Αρχείο Εγγράφων και το Ωδείο, το οποίο κατά την βασιλεία του Ιουλιανού, επεκτάθηκε και μετατράπηκε σε Θέατρο, χωρητικότητας 2.500 θεατών. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Θέρμες και ο αρχαίος οίκο ανοχής πλάι τους. Το συγκρότημα της αγοράς εγκαταλήφθηκε σταδιακά. Σήμερα, από τα κτήρια έχουν αναστηλωθεί και χρησιμοποιούνται η Κρυπτή Στοά, όπου λειτουργεί και εκθεσιακός χώρος, και το Ωδείο (χωρητικότητας 350 ατόμων), το οποίο φιλοξενεί καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

ΑΓΟΡΑ ΜΟΔΙΑΝΟ. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο σύμπλεγμα οικοδομημάτων, με αέτωμα ως πρόσοψη, σκεπασμένο με γυάλινη οροφή. Μαγαζιά με κρεατικά, ψάρια, και λαχανικά, αλλά και γραφικές ταβέρνες στεγάζονται στην αγορά, η οποία προσφέρεται για παραδοσιακές, πικάντικες γεύσεις και τσίπουρο το μεσημεράκι, αλλά και για αυτοσχέδια γλέντια με μουσική από πλανόδιους οργανοπαίκτες.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ. Είναι δημιούργημα της Επιτροπής Εμπράρ. Επιβλητική και ευρύχωρη με στοές και καμάρες, φιλοξενεί καφενεία και μαγαζιά δίνοντας ένα ζωηρό αλλά και αρχοντικό τόνο στην πόλη. Στον Μεσοπόλεμο λειτουργούσαν στην πλατεία πέντε κινηματογράφοι, ενώ μεταπολεμικά οι αρχηγοί των κομμάτων την επέλεγαν για τις προεκλογικές τους ομιλίες.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ. Αξίζει ο κόπος να την επισκεφθείτε. Θα την δείτε δεξιά σας καθώς ανεβαίνετε την Εθνικής Αμύνης, με κατεύθυνση προς το Επταπύργιο. Έχει έκταση 430 στρεμμάτων και στεγάζει το παλαιό και το νέο κτήριο της Φιλοσοφικής, άλλες σχολές, αστεροσκοπείο και μετεωροσκοπείο, βιβλιοθήκη και κολυμβητήριο. Περιλαμβάνει συνολικά 21 κτιριακά συγκροτήματα.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Ιδρύθηκε το 1926 και διαθέτει σήμερα 40 πανεπιστημιακά τμήματα, με περισσότερους από 60.000 φοιτητές.

ΓΕΝΤΙ ΚΟΥΛΕ. Η διαβόητη Τουρκική φυλακή, της οποίας  αναφορές συναντάμε στα ρεμπέτικα άσματα. Τώρα πια παραδίδεται στον Πολιτισμό, και θα φιλοξενεί εκδηλώσεις οι οποίες θα μας υπενθυμίζουν το μεγαλειώδες βυζαντινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης, αλλά και θα μας γνωρίζουν την αιματοβαμμένη ιστορία του συγκεκριμένου κτιρίου.

ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ. Κτισμένη ψηλά, μέσα σε τείχη, σας περιμένει για να απολαύσετε λαχταριστούς μεζέδες και υπέροχες σπεσιαλιτέ - και ανάμεσά τους την πιο γλυκιά σπεσιαλιτέ της Θεσσαλονίκης, την μπουγάτσα - έχοντας μπροστά σας τη μαγευτική θέα της πόλης. Περπατήστε στα στενά, λιθόστρωτα δρομάκια, επισκεφθείτε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια, και ζήστε στη ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής! 

 

 

Αναμένουμε μήνυμά σας στο  message@thessalonikeis.gr 

 

Ε