Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ (Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα), ιδρύθηκε το 1957 στην Αθήνα και μέσα στους σκοπούς του ήταν η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των μελών του και η προσπάθεια προσφοράς και συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Ο Σύνδεσμος δεν είναι ένα ψυχαγωγικό σωματείο, που μόνον σκοπό του έχει να κρατάει ζεστό το φως της ιδιαίτερης πατρίδας μας στις καρδιές μας. Είναι ένας οργανισμός που συμμετέχει ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας και όχι μόνο.

Στα 62 χρόνια της μέχρι τώρα ζωής του, ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ» έχει να επιδείξει πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, καθώς έχουμε βοηθήσει πολλά Ιδρύματα και Σωματεία της Θεσσαλονίκης, όπως το Πρόγραμμα «ΙΘΑΚΗ» του ΚΕΘΕΑ στην Σίνδο και αυτό της Θεραπευτικής Κοινότητας Τοξικομανών στις Καρτερές Δορκάδας, το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η ΜΕΛΙΣΣΑ», την Μονάδα Απεξάρτησης Εφήβων Αλκοολικών του Περιπτέρου «18 ΑΝΩ», τον Σύλλογο Φίλων Καρκινοπαθών Παιδιών «ΣΤΟΡΓΗ» και το «ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» της Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Βρεφοκομείο «ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ» και το Σωματείο Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής «ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ» για την ανάπλαση της Γ’ Παιδιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, το Σωματείο MDA – HELLAS, για την φροντίδα των ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις. Ακόμη είμαστε ανάδοχοι, δια της ACTION AID, δύο παιδιών από την Αφρική, ενός αγοριού από την Γκάνα και ενός κοριτσιού από την Αιθιοπία. Πρόσφατα δε, ο Σύνδεσμός μας κατόρθωσε να χρηματοδοτήσει στην μακρινή Τανζανία (όπου αγωνίζεται ο Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος) το άνοιγμα πηγαδιών για την παροχή νερού σε 3.000 ψυχές.

Εκτός όμως από το καθαρά φιλανθρωπικό μας έργο, έχουμε οργανώσει και πολλές παρουσιάσεις βιβλίων, έχουμε πραγματοποιήσει πολιτιστικές εξορμήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (όπως στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας κλπ), ενώ αποφασιστική παρέμβασή μας βοήθησε στην διάσωση της Έδρας της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Παγκόσμιων Σπουδών της Τασκένδης στο Ουζμπεκιστάν, ενέργεια για την οποία δεχθήκαμε εγγράφως τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.

Το 2013 ενώπιον 500 περίπου θεατών, βραβεύσαμε 19 καταξιωμένους Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες για το έργο τους, όπως τις κυρίες Ζωή Λάσκαρη, Λιζέτα Νικολάου, Μαρινέλλα, τους κ.κ. Γ. Χατζηνάσιο, Διονύση Σαββόπουλο, Μανώλη Μητσιά, Πασχάλη Αρβανιτίδη κ.ά. σε μία 4ωρη εκδήλωση, την οποία πρώτα και κύρια ευχαριστήθηκαν, όπως ομολόγησαν οι ίδιοι, οι βραβευθέντες καλλιτέχνες μας.

Επίσης, έχουμε πραγματοποιήσει μερικές αξιόλογες εκδόσεις όπως το «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΜΝΟΛΟΓΙΟ» και το «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ», βιβλία τα οποία είναι πλέον συλλεκτικά. Η διμηνιαίας έκδοσης μάλιστα εφημερίδα μας, «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΦΩΝΗ», αναπτύσσει τους δεσμούς με τα μέλη και τους φίλους μας, με αναφορές στα δρώμενα του Συνδέσμου μας και όχι μόνο, και κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων, που δεν έχουν την τύχη να ζουν στην Θεσσαλονίκη, για την πατρίδα μας.

Ο Σύνδεσμος Θεσσαλονικέων έχει πραγματοποιήσει επίσης στο παρελθόν εκδηλώσεις, που έχουν στόχο την προβολή και των αγώνων αλλά και των θησαυρών της πατρίδας μας, όπως π.χ. εκδήλωση για τον Μακεδονικό Αγώνα και τον Παύλο Μελά, καθώς και προβολή των μοναδικών αγαλμάτων των ΜΑΓΕΜΕΝΩΝ, τα οποία βρήκαμε σε υπόγεια αίθουσα του μουσείου ΛΟΥΒΡΟ, το 2011. Αφού τραβήξαμε φωτογραφίες τους, επιστρέψαμε και οργανώσαμε δύο εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο αυτές.

Η εκδήλωσή μας, «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» είναι ένα σοβαρό αφιέρωμα στην ανάπτυξη, στην επιχειρηματικότητα και στην προσφορά προς την Οικονομία της Πατρίδας μας, των Θεσσαλονικέων Επιχειρηματιών, δύο από τους οποίους –ένας άνδρας και μία γυναίκα- βραβεύονται κάθε φορά για την προσφορά τους, όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης και της χώρας μας αλλά και στην Κοινωνία μας γενικότερα.

Τέλος, το 2014 και 2015 οργανώσαμε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις για τις ΑΔΕΛΦΕΣ ΠΟΛΕΙΣ της Θεσσαλονίκης, προσκαλώντας αντιπροσώπους των δήμων τους. Μία έγινε προς τιμήν των 8 ευρωπαϊκών αδελφών πόλεων και μία προς τιμήν των 9 υπερπόντιων, με την συμμετοχή έξι από τις πρώτες και 5 από τις δεύτερες, γεγονότα που νομίζω ποτέ ότι δεν υπήρξαν ξανά στο παρελθόν.

Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι για την συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη, έφτασε η ώρα να προσδιορίσει με σαφήνεια τα χαρακτηριστικά της και να μπορέσει να δώσει αυτό το ιδιαίτερο περίσσευμα ψυχής, που εμείς οι Θεσσαλονικείς διαθέτουμε, και στην άλλη Ελλάδα, φυσικά και στην Αθήνα, δείχνοντας έναν επιτυχημένο δρόμο περιφερειακής, ποιοτικής και καινοτόμου ανάπτυξης.

Όπως είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς από τα παραπάνω (που είναι ένα μικρό δείγμα των δράσεων του Συνδέσμου μας), ο Σύνδεσμος των Θεσσαλονικέων της Αθήνας δεν είναι ένα σωματείο που στόχο έχει να «περνούν καλά» (παρεμπιπτόντως, και αυτό το κατορθώνουμε με τις συγκεντρώσεις μας τις Τετάρτες στο εντευκτήριό μας) τα μέλη και οι φίλοι μας, αλλά να έχουμε μια ουσιαστική συμβολή στα κοινωνικά και όχι μόνο δρώμενα τόσο της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Θεσσαλονίκης, όσο και της δεύτερης πατρίδας μας της Αθήνας.

Επειδή, όμως τίποτε δεν γίνεται χωρίς την αγάπη και την συμπαράσταση αυτών που πιστεύουν στην συμμετοχή και δεν μένουν απαθείς, ελάτε κοντά μας, στηρίξτε και εσείς το έργο μας, με την ενεργή σας συμμετοχή.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή επιπλέον πληροφορία, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα της Γραμματείας του Συνδέσμου μας 2108222920 & 2108222498(καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής 10:00 – 14:00).

Φιλικά,

Tο Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ συνεχίζει το Κοινωφελές Έργο του,

όπως συνεχίζονται και οι ποικίλες εκδηλώσεις στις οποίες η συμμετοχή σας είναι απαραίτητη για τη συνέχιση αυτού του έργου.

Σύνδεσμος δυνατός, δραστήριος και ζωντανός, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει δίχως την ενεργή συμμετοχή όλων μας.