Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση είδαμε ότι, επιτέλους, οι Μαγεμένες (για άλλους οι Καρυάτιδες  της Θεσσαλονίκης) επέστρεψαν -έστω και με την μορφή αντιγράφων- στο σπίτι τους στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάσαμε με προσοχή το σχετικό άρθρο του Προέδρου της ΔΕΘ κ. Τάσου Τζήκα για τους αγώνες της ΔΕΘ επί 14 μήνες για την πραγματοποίηση του άθλου αυτού και τον συγχαίρουμε για τις ενέργειές του.

Ομως δεν ήταν η ΔΕΘ που πρώτη φορά ασχολήθηκε με το θέμα, όπως από άγνοια μάλλον για τα γεγονότα γράφηκε. Εμείς, ο Σύνδεσμος των Θεσσαλονικέων της Αθήνας ασχοληθήκαμε πρώτοι (από τους ιδιωτικούς φορείς) με το θέμα της επιστροφής των Μαγεμένων στη Θεσσαλονίκη. Θέλουμε να σημειώσουμε ότι είμασταν εμείς οι πρώτοι που σοβαρά ασχοληθήκαμε με το θέμα. Είμασταν εμείς που 4 χρόνια πριν (στο τέλος Οκτωβρίου 2011) πήγαμε στο Παρίσι όπου είδαμε τα γλυπτά μας εκτεθειμένα στο Λούβρο με την ευκαιρία της έκθεσης-αφιέρωμα στην Μακεδονία. Είμασταν εμείς που με σειρά διαβημάτων στον Δήμαρχό μας -και φίλο μας-  κ. Γιάννη Μπουτάρη είχαμε ζητήσει την συνδρομή του για την προσπάθειά μας και μας είχε, τότε, πει ότι το Λούβρο ζητούσε 180.000,00 ευρώ για να βγάλει καλούπια και να μας δώσει αντίγραφα. Δεν ξέρουμε τελικά ποιό ποσό δόθηκε στο Μουσείο του Λούβρου για τα συγκεκριμένα αντίγραφα, αλλά είναι άδικο να μην θυμάται κανείς (φταίει η αδύνατη ή η επιλεκτική μνήμη μας;) ότι είμασταν εμείς ο Σύνδεσμος των Θεσσαλονικέων της Αθήνας, που τότε ακόμη, εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια είχαμε επιδώσει σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης! Και τέλος είμασταν εμείς που παρουσιάσαμε για πρώτη φορά τις Μαγεμένες (σε ψηφιακές απεικονίσεις 2,5 μέτρων που μας διέθεσε το Ελληνικό Κέντρο Επικοινωνίας της Θεσσαλονίκης) στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αθήνα (σε ειδική εκδήλωση στο Χίλτον) με την παρουσία πλήθος επισήμων και του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2011, με εκτύπωση -μάλιστα- ειδικών καρτ ποστάλ με τα γλυπτά μας που προσφέραμε στο κοινό που επισκέφθηκε την έκθεση-αφιέρωμα στις Μαγεμένες.

Για την ακρίβεια των λεγομένων μας, παραθέτουμε σχετικές φωτογραφίες από τις αντίστοιχες εκδηλώσεις μας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου εύκολα κανείς θα διακρίνει τις Μαγεμένες όπως τις παρουσιάσαμε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω με το σημείωμά μου αυτό όλους όσους εργάστηκαν για την επάνοδο -έστω και ως αντίγραφα- των Μαγεμένων στον τόπο τους και να ανακοινώσω ότι στο τέλος Νοεμβρίου του 2015 θα παρουσιάσουμε και πάλι τα γλυπτά μας σε κεντρική αίθουσα της Αθήνας με παράλληλη παρουσίαση του όλου ιστορικού και ανάλυση των γεγονότων, ώστε να νοιώσουν και οι Αθηναίοι το ίδιο ρίγος που εμείς νοιώσαμε όταν πρωτοείδαμε τα αριστουργήματά μας αυτά.

                                                                                     Η Πρόεδρος του Δ.Σ.

                                                                          Ερέττα Καραγιάννη-Χαμηλοθώρη